Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Přehrát video
  • Čokoládové lanýže
  • Autor článku
    Cecílie Jílková

Čokoládové lanýže

125 g čokolády na vaření bez cukru
○ 95 g bio 100% kokosového mléka v plechovce
○ 1 lžička vanilkového extraktu
○ 1/4 lžičky instantní kávy bez kofeinu
2 lžičky xylitolu
○ malá špetka soli
○ raw kakao na obalení


Čokoládu nasekáme na malé kousky a vložíme do mísy. Kokosové mléko rozehřejeme na mírném plameni, dokud nebude tekuté. Snažíme se z plechovky vybrat rovným dílem jak ztuhlou část mléka, tak část vody. Vmícháme xylitol, aby se rozpustil. Mléko na plotně nenechávejte příliš dlouho, aby nezačalo vřít.

Teplým mlékem přelijeme kousky čokolády v míse tak, aby byly pod hladinou, a necháme 2 minuty odpočinout. Přidáme vanilku, kávu a sůl a mícháme, dokud nevznikne hladká řídká čokoládová kaše. Vložíme mísu do lednice a necháme hodinu až dvě tuhnout. Každých 30 minut však stěrkou hmotu promícháme, aby tuhnutí probíhalo rovnoměrně.

Jakmile hmota ztuhne, pomocí lžičky oddělujeme malé části a v čistých a studených dlaních je koulíme do kuliček. Pokud dlaně začnou hřát a lepit, přerušíme práci a umyjeme si ruce studenou vodou. Lanýže obalíme v kakaovém prášku. Hotovo!

  • Autor článku
    Cecílie Jílková