Masarykovo cukroví bez cukru a lepku
- 170 g lískových ořechů
- 300 g hladké kukuřičné mouky
- 200 ml bio oleje na pečení
- 110g mletého xylitolu
- 75 g mletého xylitolu na polevu
- 1 žloutek
- 1 PL rýžového mléka
- 1,5 PL citronové šťávy
- 80 g čokolády Torras na vaření bez cukru
Lískové ořechy namočíme přes noc do vody. Ráno osušíme v utěrce a nahrubo pomeleme například ve výkonném mixéru. Smícháme s moukou a xylitolem, dobře promícháme. Poté přidáme tekuté ingredience a dobře prohněteme. Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout přes noc v lednici nebo dvě hodiny v mrazáku.
Ztuhlé těsto po částech rozválíme přes potravinovou fólii na 5 mm tenkou placku. Vykrajujeme libovolné tvary (těsto se trochu drolí, ale dá se to zvládnout!), pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 150 °C asi 24 minut dorůžova. Poslední minuty bedlivě hlídáme, aby se nám cukroví nespálilo.
Citronovou polevu vytvoříme jednoduše tak, že do misky přecedíme přes sítko 1,5 PL citronové šťávy, do níž postupně metličkou zašleháme 75 g mletého xylitolu. Xylitol si umeleme například v elektrickém mlýnku na kávu nebo ve výkonném mixéru. Polevou pomocí malé lžičky polijeme kolečka a ozdobíme sekanými pistáciemi nebo pufovaným amarantem. Necháme ztuhnout.
Čokoládovou polevu vytvoříme pouhým rozpuštěním čokolády bez cukru ve vodní lázni. Polevou pomocí malé lžičky polijeme kolečka a ozdobíme sekanými pistáciemi nebo pufovaným amarantem. Necháme ztuhnout. Hotovo!
Cukroví uchováváme v papírové krabici v chladu (na balkoně, v komoře či v lednici).