Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Přehrát video
  • Vánoční štola bez cukru a lepku
  • Autor článku
    Cecílie Jílková

Vánoční štola bez cukru a lepku

  • 400 g mouky Schar mix Pattisserie
  • 250 g nesoleného kozího žervé nebo odtučněného bio tvarohu
  • 150 g rozpuštěného kokosového oleje nebo rozpuštěného kozího másla
  • 170 g bio xylitolu
  • 2 vejce
  • 1,5 kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 PL rumu
  • 1,5 PL medoviny
  • 30 g libovolných ořechů
  • 25 g nesířených rozinek
  • 30 g bio kandované pomerančové kůry
  • trocha kokosového oleje na potření
  • trocha bio xylitolu na poprášení

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku smícháme s práškem do pečiva a xylitolem. Rozpuštěný tuk, vejce, žervé, vanilkový extrakt, rum a medovinu pomixujeme na nejnižší rychlost dohladka. Smícháme se sypkou směsí, přidáme rozinky, oříšky, kandovanou kůru a uhněteme hladké těsto. V případě potřeby přidáme ještě trochu mouky.

Těsto přeneseme na silikonovou podložku nebo pomoučený vál a přes potravinovou fólii vyválíme obdélník o tloušťce asi 2 cm. Pak přeložíme delšími okraji k sobě, aby se ve středu dotýkaly. Nakonec přehneme podélnou stranou na polovinu a uhladíme.

Štola bude po upečení opravdu velká, takže ji v této fázi můžeme překrojit a vytvarovat dvě menší štoly.

Pečeme na plechu vyloženém pečicím  papírem na 180 °C asi 35 - 45 minut. Jakmile začne štola tmavnout, přikryjeme ji zvrchu pečicím papírem, aby nám nezhnědla moc.

Zatím si v elektrickém mlýnku na kávu pomeleme asi 1 lžíci xylitolu na moučku. Po upečení štolu ihned potřeme kokosovým olejem a pomocí sítka poprášíme mletým xylitolem. Hotovo!

  • Autor článku
    Cecílie Jílková