Sušenky Speculatius bez lepku a bez cukru

- 250 g kukuřičné mouky bio
- 50 g jemně mletých mandlí či mandlové mouky
- 180 g bio xylitolu
- 135 g bio másla
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 3 lžičky směsi koření na Speculatius
- 2 lžíce rýžového mléka
- kosmetický štětec na vysypávání formy
Směs koření na Speculatius:
- 14 g skořice
- 4 g hřebíčku
- 2 g bílého pepře
- 4 g muškátového oříšku
- 4 g anýzu
- 2 g kardamomu
- 2 g mletého zázvoru
- 9 kuliček nového koření
V míse smícháme mleté mandle, mouku, sůl, koření a prášek do pečiva. Máslo rozmixujeme s xylitolem a rýžovým mlékem, až vznikne jemná a vzdušná směs. Smícháme se sypkou směsí a rukama uhněteme hladkou hmotu. Z té vytvoříme válec o průměru cca 12 cm, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočívat minimálně do druhého dne.
Když je těsto odleželé, předehřejeme troubu na 170 °C a připravíme si plechy vyložené pečicím papírem. Odebereme vždy jen část těsta z lednice a krájíme asi půl centimetru tenké plátky, které vtlačujeme do moukou vysypané formičky. (Formičku je vhodné vysypávat pomocí kosmetického štětce na pudr, který je jemný a pěkně široký.) Poté těsto vyklepneme na utěrku a sušenku přeneseme na plech. Pokud se nám tvar rozpadne na dvě až tři části, není to na závadu, části snadno na plechu spojíme dohromady a lehce uhladíme.
Sušenky pečeme, dokud zespodu nezezlátnou, což může trvat přibližně 20 minut. Po krátkém vystydnutí je opatrně přemístíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Hotovo!
Pokud nemáte formičku na sušenky Speculatius, můžete použít obyčejné formičky na sušenky nebo vykrajovátka na linecké cukroví. Pokud hodláte těsto klasicky válet a vykrajovat, potřebujete pružnější konzistenci, po vyjmutí z lednice ho tedy trochu prohněťte a vyválejte na moukou posypaném vále placku silnou asi 8 mm. Nakonec vykrájejte tvary.
Hotové sušenky nechte ležet pár dní jen tak na míse, aby ztvrdly do křupavosti.