Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Přehrát video

Sušenky Speculatius bez lepku a bez cukru

  • 250 g kukuřičné mouky bio
  • 50 g jemně mletých mandlí či mandlové mouky
  • 180 g bio xylitolu
  • 135 g bio másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 lžičky směsi koření na Speculatius
  • 2 lžíce rýžového mléka
  • kosmetický štětec na vysypávání formy

Směs koření na Speculatius:

  • 14 g skořice
  • 4 g hřebíčku
  • 2 g bílého pepře
  • 4 g muškátového oříšku
  • 4 g anýzu
  • 2 g kardamomu
  • 2 g mletého zázvoru
  • 9 kuliček nového koření

V míse smícháme mleté mandle, mouku, sůl, kořeníprášek do pečiva. Máslo rozmixujemexylitolemrýžovým mlékem, až vznikne jemná a vzdušná směs. Smícháme se sypkou směsí a rukama uhněteme hladkou hmotu. Z té vytvoříme válec o průměru cca 12 cm, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočívat minimálně do druhého dne.

Když je těsto odleželé, předehřejeme troubu na 170 °C a připravíme si plechy vyložené pečicím papírem. Odebereme vždy jen část těsta z lednice a krájíme asi půl centimetru tenké plátky, které vtlačujeme do moukou vysypané formičky. (Formičku je vhodné vysypávat pomocí kosmetického štětce na pudr, který je jemný a pěkně široký.) Poté těsto vyklepneme na utěrku a sušenku přeneseme na plech. Pokud se nám tvar rozpadne na dvě až tři části, není to na závadu, části snadno na plechu spojíme dohromady a lehce uhladíme.

Sušenky pečeme, dokud zespodu nezezlátnou, což může trvat přibližně 20 minut. Po krátkém vystydnutí je opatrně přemístíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Hotovo!

Pokud nemáte formičku na sušenky Speculatius, můžete použít obyčejné formičky na sušenky nebo vykrajovátka na linecké cukroví. Pokud hodláte těsto klasicky válet a vykrajovat, potřebujete pružnější konzistenci, po vyjmutí z lednice ho tedy trochu prohněťte a vyválejte na moukou posypaném vále placku silnou asi 8 mm. Nakonec vykrájejte tvary.

Hotové sušenky nechte ležet pár dní jen tak na míse, aby ztvrdly do křupavosti.

  • Autor článku
    Cecílie Jílková