Vanilkové rohlíčky bez lepku a cukru
- 200 g bio másla
- 80 g bio xylitolu
- 300 g mouky Jizerka
- 120 g vlašských ořechů
- 1 PL medu
- vanilkový lusk nebo mletá vanilka
- 2 PL bio xylitolu na obalení
Máslo utřeme s xylitolem, medem a moukou. Ořechy pomeleme v elektrickém mlýnku na kávu nebo výkonném mixéru. Přidáme do těsta a uhněteme. V případě potřeby přidáme med či mouku. Těsto dáme na 20 minut vychladit do lednice či za okno.
Když je těsto tuhé, předehřejeme troubu na 175 °C. Z těsta ukrajujeme kousky a válíme válečky, z nichž tvarujeme rohlíčky. Rohlíčky upečeme na plechu vyloženém pečicím papírem 15 minut na 175 °C.
Mezitím si umeleme 2 PL xylitolu v elektrickém mlýnku nebo výkonném mixéru (mlýnek je lepší). Umeleme si také vanilkový lusk, pokud nemáme mletou vanilku. Smícháme xylitol s vanilkou. Když jsou rohlíčky upečené, ještě teplé je pomocí jemného sítka posypeme směsí xylitolu a vanilky. Necháme zcela vychladnout, aby se nám rohlíčky při manipulaci nelámaly. Hotovo!
Rohlíčky skladujeme v plechové či plastové uzavřené krabici v chladu.