Vánočka bez cukru a lepku
- 2 vejce
- 7 lžic bio xylitolu
- 1 PL psylia
- 500 g mouky Jizerky nebo Schar Bread mix
- 1,5 PL rumu (nemusí být)
- 50 g rozinek
- citronová kůra z 1 bio citronu
- 250 ml rýžového mléka
- 1 balíček sušeného droždí
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 90 g bio kokosového oleje
- sekané lískové ořechy nebo mandle
Do mísy prosejeme mouku a vmícháme do ní droždí, citronovou kůru, rozinky a ostatní suché ingredience. Olej rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme nejprve rýžové mléko, vanilku a rum, aby směs zchladla, potom vaječné žloutky. Bílky si schováme na později.
Smícháme se suchou směsí a zaděláme na těsto. Mísu přikryjeme mokrou utěrkou a na teplém místě necháme kynout asi 20 minut. V zimě těsto kyne hůře, ale to nevadí, vánočka bude dobrá i tak.
Po vykynutí dáme těsto do vánočkové formy vymazané tukem a vysypané kokosem nebo upleteme vánočku ručně a necháme ještě 15–20 minut pod mokrou utěrkou kynout. Zatím si předehřejeme troubu na 180 °C.
Pletenou vánočku raději na třech místech propíchneme špejlemi, aby se při pečení nerozpadla. Potřeme bílkem.
Bezlepkovou vánočku pečeme 45 minut. Krátce před koncem pečení potřeme znovu bílkem a posypeme sekanými ořechy. Hotovo!