Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Přehrát video

Vánočka bez cukru a lepku

Do mísy prosejeme mouku a vmícháme do ní droždí, citronovou kůru, rozinky a ostatní suché ingredience. Olej rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme nejprve rýžové mléko, vanilkurum, aby směs zchladla, potom vaječné žloutky. Bílky si schováme na později.

Smícháme se suchou směsí a zaděláme na těsto. Mísu přikryjeme mokrou utěrkou a na teplém místě necháme kynout asi 20 minut. V zimě těsto kyne hůře, ale to nevadí, vánočka bude dobrá i tak.

Po vykynutí dáme těsto do vánočkové formy vymazané tukem a vysypané kokosem nebo upleteme vánočku ručně a necháme ještě 15–20 minut pod mokrou utěrkou kynout. Zatím si předehřejeme troubu na 180 °C.

Pletenou vánočku raději na třech místech propíchneme špejlemi, aby se při pečení nerozpadla. Potřeme bílkem.

Bezlepkovou vánočku pečeme 45 minut. Krátce před koncem pečení potřeme znovu bílkem a posypeme sekanými ořechy. Hotovo!

  • Autor článku
    Cecílie Jílková