Bezlepkový vegan velikonoční beránek bez cukru
Na velkou formu:
- 400g bezlepkové mouky Schar Mix C Patisserie
- 4 PL kukuřičného škrobu
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů
- 8 PL medu nebo sirupu
- 2 PL marmelády bez cukru
- 4 PL bio xylitolu
- 6 PL bio oleje na pečení
- 100 ml rýžového mléka
- 300 ml vody
- kůra z 1 bio citronu
- šťáva z 1 bio citronu
Na polevu:
- 75g bio xylitolu
- 1 PL citronové nebo limetkové šťávy
- 1/2 PL vroucí vody
Na ozdobu:
- 2 hřebíčky
- rozkvetlá snítka
- mašle
Troubu předehřejeme na 175 °C. Mouku smícháme ve velké míse s práškem do pečiva, najemno nastrouhanou citrónovou kůrou a xylitolem. Xylitol můžeme předem umlet v elektrickém mlýnku na moučku. V druhé nádobě smícháme med, marmeládu, olej, rýžové mléko, vodu a citronovou šťávu. Vlijeme do těsta a dobře promícháme.
Formu vymažeme olejem. (Pokud máte silikonovou formu, není nutné ji vysypávat. Beránek bude mít přesnější tvar. Pokud máte pevnou formu, raději ji zlehka vysypte moukou.) Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut. Propečenost v průběhu sondujeme špejlí.
Po upečení necháme beránka částečně vychladnout, a až teprve poté opatrně vyklopíme z formy. Necháme zcela vychladnout.
Bio xylitol na polevu si předem umeleme v elektrickém mlýnku. Pokud nemáte mlýnek, můžete použít xylitol krystal, polevu je možné vytvořit i tak, ale bude mít hrubší texturu. Do misky nalijeme vodu a citronovou nebo limetkovou šťávu a postupně zašleháváme xylitol. Pomocí polévkové lžíe postupně polijeme a potřeme beránka a necháme polevu ztvrdnout.
Nakonec zapíchneme hřebíčky na místo očí a rozkvetlou větvičku na místo tlamy. Kolem krku ovážeme beránkovi mašli. Hotovo!