Dýňová polévka
Když se dýňová polévka povede, je to opravdu zážitek. Můj první pokus s dýňovou polévkou dopadl výborně a hned jsem se do ní zbláznila. Zjistila jsem, že hodně záleží na zralosti dýně a že se opravdu nevyplácí vypustit pečení a dýni rovnou vařit. Výsledek bude… zkrátka nedovařený.
- 1 dýně Hokkaido
- bio zeleninový bujón s nízkým obsahem soli nebo domácí zeleninový vývar
- 1 cibule
- 1 lžíce přepuštěného másla
Dýni rozkrájíme na měsíčky, vydlabeme měkkou dřeň se semínky a ponecháme tvrdší dužinu. Měsíčky pečeme doměkka (asi jako brambory) nasucho na pečicím papíře. Poté oddělíme velmi snadno tvrdou slupku a upečenou dužinu rozkrájíme na kostky.
Cibuli krátce orestujeme na přepuštěném másle, dokud nezměkne, přidáme kostky dýně a ještě chvíli restujeme. Poté zalijeme vývarem nebo vodou, aby byla dýně těsně pod hladinou. Pokud jsme použili vodu, přidáme bujón v množství dle chuti a vaříme přibližně deset minut. Nakonec rozmixujeme na hladký krém. Hotovo!