Hummus
○ 220 g nakládané cizrny
○ 75 g tahini bez soli
○ šťáva z půlky až celého citronu
○ 1 velká špetka soli
Postupů na výrobu hummusu je opravdu hodně a liší se nejrůznějšími detaily – jak poměrem ingrediencí, tak jednotlivými kroky přípravy. Většina receptů uvádí použití olivového oleje, a to čistě z důvodu chuti. Z výživového hlediska je ale vedle tahini pasty další tuk už nadbytečný, ba dokonce může být na škodu.
Nakládanou cizrnu vylijeme i s nálevem do mixovací nádoby. Přidáme tahini bez soli, citron, sůl a mixujeme, dokud hummus není zcela hladký. Hotovo!
Hummus můžete podávat s kousky čerstvé nebo pečené zeleniny, s míchaným salátem nebo bezlepkovým pečivem. Množství citronu a soli můžete poupravit dle vlastní chuti, ale snažte se solit raději méně.
Někteří lidé přidávají do hummusu také česnek, chilli, červenou papriku, pažitku, černé olivy nebo orestovanou cibulku.