Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Ikona Přehrát video

Ořechové mléko

100 g lískových oříšků
○ 500 ml vody
○ punčocha nebo plátýnko
výkonný mixér nebo mlýnek na kávu

Výběr rostlinných mlék na našem trhu je pestrý. Dokonce tak pestrý, že už se v tom pomalu začínáme ztrácet a nevíme, jaký druh mléka a od kterého výrobce si vlastně vybrat. Z pohledu významu pro zdraví jsou vhodná všechna rostlinná mléka, pakliže neobsahují sóju, přidaný cukr, konzervanty a emulgátory.

Jednoznačně nejvhodnější a nejlevnější variantou rostlinných mlék jsou domácí raw mléka. Zde nyní uvádím to mé nejoblíbenější, lískooříškové. Další recepty na domásí rostlinná mléka naleznete na mém webu www.najimseazhubnu.cz.

(Pokud nevlastníte zrovna výkonný mixér, postačí vám kombinace mlýnku na ořechy nebo kávu a běžného (i ponorného mixéru). V tom případě se postup liší v tom, že si nejprve suché ořechy umelete a poté je bez dalšího máčení rovnou rozmixujete s vodou.)

Lískové ořechy zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat. Ráno vodu slijeme a ořechy propláchneme. Přesypeme do výkonného mixéru, zalijeme nejdříve menším množstvím vody, chvíli mixujeme a poté dolijeme zbytek vody. Přes čisté plátýnko nebo punčochu postupně scedíme do nádoby. Drť, která nám zbyla v plátýnku, ještě pečlivě vymačkáme a necháme rozloženou na talíři nebo v sušičce proschnout. Můžeme ji poté coby ořechovou mouku použít do jiných receptů. Mléko uchováváme nejdéle dva dny v lednici, ale vhodnější je okamžitá konzumace. Dosladit můžeme medem, xylitolem nebo rozmixovaným banánem.

  • Autor článku
    Dusan Mesarc

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0,00 Kč
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods